3211-2000> ENGLISH

Cases

Cases

Disse cases er lånt fra Kåres hjemmeside

Kvinde, 30, smerter i mellemgulvet i et år

Professionel musiker, obo.  Smerter startet i forbindelse med 6-7 timers daglig træning op til eksamen ved konservatoriet. Må stoppe træning pga. smerte.

Har spiserørsbrok, spist Nexium i 3 mdr. u. effekt.

Der findes ved undersøgelsen høj kort vejrtrækning, meget stramt mellemgulv, låste led i brystryg og nakke, restriktiv ribbensbevægelse, især i venstre side samt øget tonus af mavesækken.

Behandlingen består af mobilisering og udspænding af mellemgulvet. Manipulation af 6. og 1. brystrygled samt 3. nakkeled. Mobilisering af mavesækken og de ribben, der ligger over. Nedtræk af spiserøret for at lette for på brokken.

Hjemmeøvelsen er vejrtrækning ned i maven og konditionstræning.

Efter 5 behandlinger kan hun træne 3 timer dagligt uden smerter. Men må være opmærksom på ikke at overtræne  og stress situationer i fremtiden

Mand, 46, grafiker, smerter i læggen og betændelse i akillessenen

Han er igang med at træne til maraton. Han har travlt på arbejdet, men finder tid til sit løbeprogram. Plages nu af betændelse i højre akillessene og smerter i læggen. Han frygter for deltagelsen i planlagte løb.

Ved undersøgelsen findes fortykkelse af senen og spænding i læggen. Tillige findes stramning af nederste del af lænden og bækkenet i højre side. Testen for spændingen af ischias nerven (bagside lår og underben, der kommer fra nederste del af lænden) var positiv.

Behandlingen bestod af mobilisering af bækkenets ledbånd, korsbensleddet og manipulation af den nederste del af lænden, hvilket tog presset af muskelen i underbenet og dermed senen.

Betændelsen skulle dog lige have et par dage til at falde. For at undgå yderligere belastning på lænden blev han bedt om at undgå den siddende stilling i 2 uger. Han fik mobiliserende øvelser til den nedre lænd. Efter 3 behandlinger var han smertefri og i gang med fuld træning igen.

Én måned efter endt behandling kom han tilbage med tilbagefald, han ikke kunne forstå. Der havde dog været et kursus med 2 hele dage i densiddende stilling. En påmindelse om regimet og én enkelt behandling var til at han var på rette spor.

Kvinde, 40, sundhedsplejerske, smerter i den ene side af lænden.

Værre ved gang, letter ved hvile.

Ved undersøgelsen findes låsning nederst i lænden og stramning af korsbensleddet. Generelt stor mobilitet. Testes ved hypermobilitetstest. Det ses især ved større fald af samsidig fodbue. Midtfoden er tillige låst.

Ved behandlingen bliver midtfoden mobiliseret. Derved løftes fodbuen og stramheden i bækken og lænd lettes. Der gives øvelser til at stabilisere foden. Efter 3 gange er smerterne væk, men løsheden persisterer og tolerance for vægtbæring er stadig lav. Hendes dagligdag består af meget gang. Hun anbefales derfor fortsat træning og såler til støtte af foden.